2020. december 2., szerda

Az elavult IQ

 Az, hogy mit jelent az IQ, egyáltalán van-e értelme mérni, s ha igen, akkor mivel, s mire is megyünk a kapott eredménnyel, eléggé vitatott. A tesztek megbízhatóságát a Flynn-effektusnak nevezett jelenség is megkérdőjelezi, ami azt mutatja, hogy az IQ tesztek eredményei világszerte emelkednek, úgy 10 év alatt kb. három ponttal. Így eléggé biztosnak tűnik, ha még sokáig éltek, akkor a jelenleg átlagosnak mondott intelligencia legfelső határát súrolni fogjátok még a rosszabb esetekben is. Felmerült több pszichológusban, hogy igazából nem is az IQ számít, mert nem biztos, hogy azok az emberek, aki ezen a téren magas pontszámot gyűjtenek képesek racionális döntést hozni, tekintve hogy a legtöbbjük némiképp fura alak.

Az RQ a racionális hatékonyságot vizsgálja, azaz hogy mennyire vagyunk képesek átlépni a kognitív elfogultság határait, ami az agynak egy olyan jellegű információfeldolgozó képessége, amely segít lerövidíteni az információfeldolgozást és gyors döntéseket hozni. (Ilyen például a Halo effect, amikor egy szép emberről pusztán a külseje alapján azt gondoljuk, hogy ő jólelkű is)

Az alábbi gyors teszten kaphattok egy kis ízelítőt abból, hogy ti mennyire vagytok képesek racionálisan gondolkodni, kikerülni a gyors döntés iránti vágyat. Nincs időkorlát, a megoldás számít.

Akkor indulhat??? Rajtaaa…

1. Egy ütő és egy labda együtt 1 dollár 10 centbe kerül. Az ütő 1 dollárral drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. 5 gép 5 perc alatt 5 kütyüt képes legyártani. Akkor mennyi ideig tart 100 gépnek 100 kütyüt legyártani?

3. Egy tavacskában vízililiom-zsombék növöget. A zsombék minden nap megduplázza a méretét. Ha 48 napig tart, amíg lefedi az egész tavat, vajon mennyi ideig tart, hogy a tó felét beborítsa?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Miért jó, ha hibázunk?     2011-ben Jason Moser a Michigani Állami Egyetem pszichológusa érdekes kutatásról számolt be. Arra vol...