2021. január 11., hétfő

 

Kamaszkor a maszájoknál


Nyomasztó ködös, lucskos januárban mindannyian a türelem utolsó morzsáival  a vírushelyzet végét várjuk, hogy folytathassuk régebbi, megszokott életünket. De  mi az a normális élet? Ha már úgyis van időnk, utazzunk el gondolatban Enkikweibe, egy hagyományörző maszáj faluba, s nézzük meg, hogyan is élnek ott a hozzátok hasonló korú lányok és fiúk.

Enkikwei Kenyában, a Masai Mara Rezervátum közelében található hagyományos maszáj falu, ahol hagyományosan nomád életmódot folytatnak, elsősorban szarvasmarhatartásból élnek. Enkikweiben körülbelül 46 férfi és 80 nő él, ami 12 családot jelent (2015-ös adat), amiből sejthetjük, hogy a férfiaknak több felesége van, mint egy, akiknél felváltva tölti az éjszakáit, már amikor otthon van és nem az állatokat tereli.

A fiúkat körülmetéléssel avatják férfivá 11-15 éves koruk körül egy hétévente megrendezésre kerülő ceremónia keretében. Ilyenkor hajukat leborotválják, s a gyógyulás után hat hónapra a vadonba küldik őket, hogy megtanulják a túlélés fortélyait, s igazi harcosokká, moranokká váljanak. Persze ők azelőtt sem a laptopjukon játszottak a Big Farmmal, hanem a valóságban hosszú heteken, hónapokan keresztül terelik az állatokat, hogy számukra vizet és élelmet találjanak. Közben megtanulnak vadászni, mérgeskígyókat ártalmatlanítani, s megvédeni magukat és a törzset. Később, amikor már rendelkeznek elegendő szarvasmarhával, hogy feleséget vásároljanak, akkor kihúzatják metszőfogaikat és letelepednek. Ez persze nem egy-két év, ebből adódóan a férj és feleség között elég nagy lehet a korkülönbség.

A lányokat már 15-16 évesen férjhez adják- ahol a szerelem cseppet sem döntő szempont- egy kegyetlen szertartással összekötve, amelynek során a nők nemi szerveit megcsonkítják, hogy így biztosítsák a szexuális hűségüket. Mégis miért gondolják úgy, hogy erre szükség van? Erre talán válasz a maszáj lányok előélete.

A lányoknak férjhez menetelük előtt hivatalosan három szeretőjük lehet, egy aki a legkedvesebb szívüknek, a másik kettő pedig azért, ha az első számú messze van, vagy akármilyen okból nem elérhető. Ez elég liberálisnak tűnhet számunkra, főleg úgy, ha figyelembe a vesszük a maszájok nőkhöz való alapvető viszonyulását.

 A lányok közül legfeljebb az általános iskolát végzik el páran, de ha ott maradnak Enkiweiben, akkor azt is teljesen feleslegesen. Mindenben a férfiak döntenek, nincsen saját vagyonuk, egész életükben szülnek és nagyon sokat dolgoznak. Sárból, vesszőből és tehénürülékből készítik kunyhóikat, amelyeket folyamatosan renoválnak, nevelik a  gyerekeiket, s 10-20 kilométereket gyalogolnak 20 liter vízért, majd 7-8 km-t tűzifáért, ha éppen szükséges.  Amennyiben a feleség engedetlenkedik, vagy a csonkítás ellenére  okot ad féltékenységre, akkor a férj teljesen jogosan fejbe verheti oringával- ami egy gömbülyű végű fából készült durung-amelynek gyógyulása elég hosszadalmas is lehet. Még egy egyetemet végzett maszáj férfi is így fogalmaz  feleségével kapcsolatban:”A lényeg, hogy engedelmes legyen és azt tegye, amit mondok.”

 A kormány egyre inkább szorgalmazza, hogy a maszájok is járjanak iskolába, betiltotta a csonkításokat, de ahogyan ez lenni szokott nálunk is, a változások nehezen indulnak be. Hiába található már nem egy  maszáj férfi ruhája alatt mobiltelefon , de számolni, írni és olvasni valószínűleg nem tud. Sokkal inkább az életkörülmények átalakulása és nem a másként gondolkodás késztetik őket változásra: egyre kevesebb a víz, ezért egyre körülményesebb az állattartás, muszáj a turizmust kiszolgálniuk, ami a vírushelyzet miatt náluk is visszaesett.

Sajnos a turizmus összefonódik a szexturizmussal, amely  Kenyában elsősorban a csodálatos testű, fiatal maszáj fiúkat és férfiakat érintik. Egyre  keresettebbek az idősödő európai és amerikai nők, illetve a homoszexuálisok körében. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az afrikai kontinensen az AIDS egyre nagyobb problémát jelent, óvszert nem használnak, a betegséget tabuként kezelik a férfiak, a nők pedig nem utasíthatják vissza a szexuális közeledést.

Nézem a képről, gyönyörű színes ruhában rám mosolygó maszáj lányt, mögötte a végtelen szavanna és azon gondolkodom: ő vajon cserélne sorsot velünk?

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Miért jó, ha hibázunk?     2011-ben Jason Moser a Michigani Állami Egyetem pszichológusa érdekes kutatásról számolt be. Arra vol...