2021. január 18., hétfő

 

EGY ÉRDEKES ADAT

Egy kutatás, mely az eredményes tanulás okait, tényezőit vizsgálta, meglepő eredménnyel zárult. Kimutatták, hogy mely tényezők milyen arányban felelősek a tanulás eredményeiért:

33%

TANULÁSI TECHNIKÁK ISMERETE

25%

TANULÁSBAN VALÓ ÉRDEKELTSÉG

27%

MÁS TÉNYEZŐK: TANULÁS KÖRÜLMÉNYEI, KÜLSŐ FELTÉTELEK, FIZIKAI ÁLLAPOT, STB.

 

MI MARADT MÉG KI?

Hát az intelligencia!

AMI MEGLEPŐ, AZ AZ, HOGY AZ IQ MINDÖSSZE 15%-BAN BEFOLYÁSOLJA A TANULÁS SIKERÉT.

Miért fontos ez egyáltalán?

Azért lényeges ezt megemlíteni, hogy lásd, nagyon könnyen eredményessé tehető a tanulás. És a siker csak 15%-ban múlik „hozott” tulajdonságokon, 85%-ban pedig olyan tényezőkön, amiken könnyen javíthatunk.

 

EGYÉBKÉNT AZ INTELLIGENCIA FEJLESZTHETŐ!!!

Ezt igazolja az életből vett példa: egy egypetéjű ikerpár különböző helyeken nőtt fel, és merőben eltérő nevelésben és oktatásban részesült. Az ikerpár egyik tagja középiskolába járt, és tanítónőként dolgozik, a másik mindössze 2 általánost végzett. Felnőtt korukban az első IQ-ja 116 volt, a másiké pedig mindössze 92, pedig genetikailag teljesen azonosak.

 

Ha szorgalmas és elszánt vagy, sokat gyakorolsz, fejleszted a képességeidet, akkor sokkal többet elérhetsz, mint az, aki örökölt egy tehetséget, és kevés szorgalommal áll a dolgokhoz.

 


Semmit nem lehet megtanítani egy embernek.

Csak segíteni abban,

hogy rátaláljon önmagán belül.

Galileo Galilei

 

(https://szakmablog.hu/tanulasi-modszerek/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Miért jó, ha hibázunk?     2011-ben Jason Moser a Michigani Állami Egyetem pszichológusa érdekes kutatásról számolt be. Arra vol...