2021. január 27., szerda

 



Lassan elkezdődik az új félév! 

A félévi eredmények tükrében, most kell kitalálni a következő félév céljait. Amit egy jól megtervezett időbeosztással könnyebben elérhetővé tehetünk!

Időbeosztás! Bármennyire elcsépelt is a szó, annál fontosabb! Ez a kulcsa annak, hogy minden beleférjen a napodba! Illetve, hogy az férjen bele, aminek bele kell.

Szelektálás! Egy újabb fontos kulcsszó! Mindenkinek 24 órából áll a napja, és igen, tudjuk, tapasztaljuk mindannyian, hogy ez mennyire kevés! De hidd el, ha 32 órából állna, akkor is maradna olyan dolog, ami nem férne bele. Amit ki kell hagyni, átütemezni, áttervezni…


Sőt, ha jobban belegondolunk, akkor ez a 24 óra, nem is 24 óra, hiszen vannak olyan „kötelező” tevékenységek, amik szerves részei minden napunknak. Például: az alvás, evés, ivás… Fontos, hogy ne ezeken „spórolj”! Az alvás nem elvesztegetett idő, hanem létszükséglet!


Ne legyél robot! Emberi lény vagy, aki jól szeretné érezni magát az életében!



Szóval foglaljuk össze! Ha több időd nem lesz, kevesebbet pedig nem alhatsz, akkor nincs más megoldás minthogy válogatsz a tennivalóid között! Tervezd meg a napirended, írj listát!

Fontos, hogy eleve egy emberi léptékkel megoldható listának állj neki!

De hogyan? A legegyszerűbb módja, ha naptárt vezetsz és te magad osztod be az idődet, ahelyett, hogy úsznál az idő sodrásával. Ez lehet egy hagyományos naptár, de akár a telefonod naptár funkcióját is használhatod! A lényeg, hogy lásd, mit kell megtenned még az adott napon, illetve hogy jó érzéssel kipipálhasd, kihúzhasd azt, amin már túlvagy! Ugye milyen egyszerű?


Ha a napirended megvan, akkor célszerű egy kicsit még előrébb tekinteni, és akár az egész évedet tudatosan megtervezni. Ehhez ajánlok most Neked egy nagyon jó alkalmazást, mely a netről ingyenesen letölthető. Year Compass: egy füzet, ami segít lezárni az éved, és megtervezni a következőt! Nagyon egyszerűen működik: irányított kérdésekkel segít abban, hogy álmaidat konkrét célokká formáld!

https://yearcompass.com/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Miért jó, ha hibázunk?     2011-ben Jason Moser a Michigani Állami Egyetem pszichológusa érdekes kutatásról számolt be. Arra vol...