2020. december 2., szerda

Tanulási tanácsok és módszerek

 

Itt egy pár tanácsot írtam le, hogy hogyan lehetne javítani a tanulási szokásainkon, de főleg hogy javítsunk a tanuláshoz való viszonyunkon:

1. Pihenten és frissen fogj a tanuláshoz

A tanuláshoz mindig kipihenten kell nekifognunk. Itt nem számítógépezésre, tévézésre vagy olvasásra gondolunk, mivel ezek a tudatunkat terhelik és így semmit nem ér az ilyen pihenés. A legjobb módja az aktív pihenés, tehát valami sportgyakorlatok vagy egy jó séta a természetben.

2. Szünet

Fontos, hogy a tanulás közben tartsunk szüneteket. Ha sokáig csak a tanulásra koncentrálunk, akkor egy idő után lassul a tempónk és sokat hibázhatunk. Úgy 1 óra munka után 10-15 perc szünet ajánlott.

3. Oszd be jól az idődet

Be kell osztanunk a tanulásra szánt időnket. Tehát be kell terveznünk, hogy mire mennyi időt akarunk szánni, hogy aztán ne történjen meg az, hogy kifutunk az időből.


 

4. Kérdezz

Ha valamit nem értesz vagy valahol elakadtál, bátran kérdezz. Hiszen a tanár pont ezért van, hogy elmagyarázza többször is, ha kell. Gondolj bele mennyivel nehezebb, ha otthon jössz rá, hogy valamit nem értesz, és már nem tudod kitől megkérdezni.

5. Tanulás közben ne oszd meg a figyelmedet

Azzal, hogy tanulás közben zenét hallgatsz vagy TV-t nézel, elvonod a figyelmed egy részét és ez csak teljesítőképesség csökkenéséhez és a tanulási idő meghosszabbításához vezet.

6. Rendszeresség

Ezzel tréningezve van agyad, könnyebben és gyorsabban, tehát hatékonyabban megy a tanulás. A tananyag egymásra épül. Ha valahol egy láncszem hiányzik, a tudás bizonytalanná válik. Ilyenkor többen feladják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Miért jó, ha hibázunk?     2011-ben Jason Moser a Michigani Állami Egyetem pszichológusa érdekes kutatásról számolt be. Arra vol...