2020. december 2., szerda

Egészségmegőrzés karantén alatt 10 pontban

Ebben a rendkívülinek mondható időszakban kiemelten fontos, hogy többet törődjünk egészségünk védelmével a környezetvédelmi szempontok, illetve a családi költségvetés fokozott szem előtt tartásával. Ezért figyelmetekbe ajánlok néhány alapvető egészségmegőrző szabályt.

1.Reggeleként eszetekbe ne jusson korán kelni, a bioritmusa mindenkinek egyéni, s azt nem szabad megzavarni! Ha éppen órátok lenne, hát elromlott a laptop, de a kamera mindenképpen, erről aztán ti tényleg nem tehettek.

2. A hajmosását lehet minimalizálni, a sampon általában nem is környezetbarát, ráadásul vizet is spóroltok.

3. A fésülködés teljesen mellőzhető hiszen köztudott, hogy egyébként is csak izgatja a faggyúmirigyeket, amitől csak zsíros lesz a hajunk. Ujjaitokkal beletúrtok, aztán tenyérrel formázzátok (így zselére, fixálóra, stb.nincs is szükség), s máris sokat tettetek a jó megjelenésért még karantén idején is.


4. Sajnos kevésbé lehet edzésre járni, azonban kiválóan helyettesíti, ha naponta 15-20-szor gyorsabb tempóban, elmentek a hűtőig, többször kinyitjátok, majd jó arrogánsan becsapjátok. Ez kiváló kardió, szálkásítja a kart, s ha útközben még belerúgtok valamibe, attól szépen fejlődik a négyfejű combizom is.

5.Lelkileg mindenkinek jót tesz, ha rendszeresen, s változatosan étkeztek. Nyugodtan tegyétek szóvá, ha a szüleitek szerint tele hűtő valójában üres. Jó hangosan mondjátok:” Na már megint nincs mi enni” A tudatosságot segíti, ha véleményünket mindig kifejezzük, még akkor is, ha az durván igazságtalan.

6. Semmiképpen ne hagyjátok, hogy a laptop elé kényszerítsenek titeket a még egészségesnek mondható időn túl.! Az a 6-8 óra pedig játékra, filmnézésre, chatelésre, azaz kapcsolattartásra, illetve relaxálásra kell, a többi rontja a szemet. Ne hagyjátok magatokat!

7.A fogmosás egy úri huncutság, aminek csak annyi az értelme, hogy ne csúfoljanak, mert büdös a szád. A feltétel nélküli szeretet azt jelenti, hogy úgy szeretjük a másikat, ahogyan van. Most letesztelhetitek szüleiteket, valóban így éreznek-e irántatok: ha többször megjegyzik, jó lenne már fogat mosni, akkor ott az elfogadást még gyakorolniuk kell.

8. A házi munkát, a szülőknek való segítést bármennyire is ajánlgatják, szigorúan utasítsd vissza! Ez átverés, hiszen nyilvánvaló, hogy ők is utálják, nem véletlenül akarják rád tukmálni. Nem szép, hogy pont veletek akarják elvégeztetni, hiszen a mentális jólét egyik feltétele, hogy csakis olyan dolgokat csináljunk, amiben örömünket leljük.

9.A minőségi Én-idő megtartását, a személyes határok megőrzését elősegíthetitek az erőteljes láb-és hónaljszaggal. Ha nem nyitjátok ki az ablakot (mert miért is tennétek, ott is bejöhet a Covid), s ráadásként akár 4-5 koszos poharat, tányért hosszabb ideig eldugva tároltok a szobátokban, ez így együttesen tökéletesen biztosítja, hogy intim zónátokat kéretlenül senki ne háborgassa.

10. Az indulatokat muszáj kifejezni, egyéként a stressz komoly testi betegségeket is okozhat. Ezért, ha úgy érzitek, nyugodtan ordibáljatok azzal, aki éppen a közeletekben van, hajigáljatok akármit, nyilván, aminek nagyobb a hangja, mert a legfontosabb, hogy testileg-lelkileg egészségesek maradjatok!

Kitartást, már sokkal kevesebb van hátra!

Halápi Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

  Miért jó, ha hibázunk?     2011-ben Jason Moser a Michigani Állami Egyetem pszichológusa érdekes kutatásról számolt be. Arra vol...